Национальный герб Молдовы

Întrebări frecvente

Înscrierea copilului în paşaport

Întrebare:

Am auzit că copiii vor trebui să deţină paşapoarte din primul an de viaţă în cazul plecării peste hotare. Când vor intra în vigoare noile schimbări?

Răspuns:

Copiii vor trebui să deţină paşapoarte din primul an de viaţă în cazul în care părinţii vor decide să plece peste hotare împreună cu ei. Paşapoartele în vigoare nu vor fi schimbate, noile modificări se vor răsfrânge doar asupra persoanelor care urmează să perfecteze paşaportul sau sa-l schimbe pe cel actual. Preţul paşaportului va rămâne acelaşi.

Noile schimbări vor intra în vigoare după examinarea şi adoptarea proiectului de lege de către Parlament şi publicarea acestuia în Monitorul Oficial. Pentru informaţii adiţionale accesaţi - www.mdi.gov.md

Acţiuni Notariale

Întrebare:

Dacă nu putem ajunge la sediul Secţiei Consulare a Ambasadei, se pot autentifica procurile prin corespondenţă?

Răspuns:

Nu. Prezenţa personală la sediul Secţiei Consulare a Ambasadei este necesară pentru verificarea de către funcţionarul consular a identităţii persoanei care semnează procura şi a însuşirii conţinutului acesteia. Această cerinţă reprezintă o măsură de asigurare inclusiv pentru dumneavoastră, pentru a evita situaţia în care o altă persoană declară date despre sau în numele dumneavoastră.

În cazul în care, din cauza distanţei sau a unei alte imposibilităţi de deplasare la Secţia Consulară a Ambasadei, nu vă puteţi prezenta personal, aveţi posibilitatea, în funcţie de caracterul procurii, de a o autentifica la un notar local polon. A se vedea şi informaţia Legalizarea consulară

Transcrierea actelor de stare civilă emise de autorităţi străine

Întrebare:

Sunt cetăţeancă a Republicii Moldova căsătorită cu un cetăţean polon şi recent am născut un copil pe teritoriul Poloniei. Este necesară transcrierea certificatelor de căsătorie şi de naştere a copilului?

Răspuns:

Naşterile, căsătoriile, schimbările de nume şi decesele petrecute în străinătate nu figurează în evidenţele autorităţilor moldoveneşti decât dacă sunt declarate şi înregistrate. Dacă nu sunt înregistrate, autorităţile moldoveneşti nu le pot recunoaşte din oficiu şi nu pot rezolva anumite operaţiuni ulterioare, de care aveţi nevoie. De exemplu, dacă v-aţi căsătorit în Polonia şi v-aţi schimbat numele ca urmare a căsătoriei, autorităţile moldoveneşti nu vor putea emite un paşaport pe noul nume decât dacă înregistraţi certificatul de căsătorie străin. Ele nu vor putea emite un paşaport nici pe numele dinaintea căsătoriei, pentru că documentele pe care le veţi anexa la cererea de paşaport vor arăta că numele Dumneavoastră s-a schimbat.

Actele de stare civila eliberate cetăţenilor Republicii Moldova de organele competente ale ţarilor străine, in conformitate cu prevederile art. 13 alin (2) al Legii nr. 100-XV din 26 aprilie 2001 privind actele de stare civila, au putere doveditoare în Republica Moldova, doar dacă sunt transcrise în registrele de stare civila a Republicii Moldova.

Cetăţeanul Republicii Moldova este obligat să declare transcrierea, în termen de 6 luni de la întoarcerea în ţară sau de la primirea din străinătate a certificatului de stare civila ori a copiei sau extrasului de pe actul de stare civila. Pentru informaţii adiţionale accesaţi - www.mdi.gov.md