Национальный герб Молдовы

Studii in UE

Cooperarea cu Uniunea Europeană

Erasmus Mundus

Programul Erasmus Mundus oferă cetăţenilor Republicii Moldova posibilitatea de a se înscrie la cursuri de masterat complete, pentru o perioadă de 1,5-2 ani, la una din universităţile din statele membre ale UE. Aplicaţiile se fac direct la Comisia Europeană, fără intermediari din cadrul universităţilor din RM. Pe parcursul anilor 2004-2008, au fost selectaţi anual cîte 5-6 participanţi din Republica Moldova.

Erasmus Mundus Cooperation Window

Universităţile acreditate în cadrul Programului sunt Universitatea de Stat din Moldova şi Universitatea din Cahul, iar participarea studenţilor la Erasmus Mundus Cooperation Window are loc doar prin intermediul universităţilor date. Bursele oferite acoperă parţial costul studiilor într-o ţară europeană, pot dura de la o lună pînă la un an, iar participanţii pot fi studenţi, profesori sau doctoranzi. Republica Moldova face parte din Lotul 6 al Programului, împreună cu Ucraina şi Belarusi.

Tempus Tacis

Republica Moldova participă la programul dat din 1994, iar la Tempus 4 – din anul 2004. Acesta oferă asistenţă financiară universităţilor, care înaintează proiecte de reformare a învăţămîntului superior. Pînă în prezent, au fost finanţate circa 40 programe.

Youth in Action

Programul implică organizarea şi participarea la seminare, conferinţe, acţiuni de voluntariat etc., organizate de Comisia Europeană, precum şi posibilitatea finanţării acestor activităţi. Aplicaţiile se fac individual la Comisia Europeană; pînă în prezent, la program au participat circa 200 de tineri din RM, în mare parte colaboratori ai ONG-urilor.

Burse in Polonia

1. Colegiul Europei campus Natolin, Varsovia

2. Programul de burse „Lane Kirkland” al Fundaţiei Polono-americane pentru Libertate

3. Burse oferite de Grupul Visegrad

4. Burse oferite de Universitatea  Jagiellonian, Cracovia